Painepesurin valinta

Valitse painepesuri oikein – huomioimalla nämä vinkit saat parhaan hyödyn

Painepesuri on hyvä apuväline kotiin ja ammattilaiselle. Katso mitä pesurin valinnassa on huomioitava ja miten löytää paras pesuri sen käyttötarkoitukseen?

Sisältö:
Painepesuri on monipuolinen apuväline
Kiinnitä huomiota näihin ominaisuuksiin
Onko painepesurin merkillä väliä?
Suuttimet ja muut lisäosat eri käyttötarkoituksiin
Valitse pesuaine oikein
Painepesurin säilytys ja huolto
Painepesuri on helppo ottaa käyttöön

Painepesuri on monipuolinen apuväline

Painepesuri on monipuolinen apuväline niin kotitalouksille kuin ammattikäyttäjillekin. Painepesuria voi hyödyntää pesemisen lisäksi esimerkiksi sammaleen poistossa tai vaikka tukkeutuneiden viemäreiden avauksessa. Sillä voi myös helposti puhdistaa hankalasti muuten saavutettavia kohteita, esimerkiksi kattojen ja rännien siistiminen onnistuu käden käänteessä. Painepesurista on apua myös puutarhan hoidossa, kovalla paineella ruiskutettavalla vedellä voi näppärästi huuhtaista pensaista ötökät pois. 

Painepesuri onkin eräänlainen monitoimikone, jota kannattaa käyttää perinteisten kohteiden kuten autojen, mattojen, terassikalusteiden ja kivetysten pesemisen lisäksi muihinkin tarpeisiin.

Valitsemalla painepesurin perinteisen vesiletkun sijasta säästät aikaa, voimia kuin vettäkin. Perinteiseen puutarhaletkuun verrattuna painepesuri säästää jopa noin 80% vettä.

Kiinnitä huomio näihin ominaisuuksiin painepesurin valinnassa

Painepesurin ideana on nostaa veden paine huomattavasti normaalia vesijohtovettä suuremmaksi, tällöin sitkeänkin lian puhdistaminen onnistuu huomattavasti helpommin. Paineen lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota läpivirtaukseen, sillä yleensä suuremmalla läpivirtauksella saavutetaan isompi paine. Käyttökohteen vaativuus luonnollisesti määrittää sen, kuinka tehokas pesuri kannattaa valita. 

Tehokkuuden lisäksi on hyvä valita kiinnittää huomiota käyttömukavuuteen. Kotitalouksiin suunnitellut painepesurit ovat yleensä kooltaan pieniä, kevyitä ja helposti liikuteltavia pyörien ansiosta. Näillä painepesureilla monet kodin työt, kuten terassin- ja autonpesu hoituvat nopeasti ja vaivattomasti. Pienen koon ansioista säilytys on helpommin järjesteltävissä. 

Isompiin kohteisiin puolestaan kannattaa kiinnittää huomiota letkujen ja johtojen pituuteen, jolloin pesurin kanssa on vaivatonta liikkua. Kun painepesuri on tulossa ammattikäyttöön, kannattaa huomioida onko sähköä saatavilla jokaisessa työkohteessa. Polttomoottori painepesuri on paras vaihtoehto ammattilaiselle, joka tarvitsee painepesuria myös sähköttömissä kohteissa.

Muotoilulla on vaikutusta erityisesti käyttömukavuuteen. Osassa malleista on vakiona letkukelat, jotka helpottavat pitkienkin letkujen kanssa toimimista. Eri mallien toiminnallisuuksissa on eroja ja ennen ostopäätöstä on hyvä selvittää mitkä lisäosat tulevat laitteen mukana ja millaisia siihen voi hankkia lisää.

Onko painepesurin merkillä väliä? 

Painepesurin merkillä on myös merkitystä. Esimerkiksi Husqvarna ja Lavor ovat laadukkaita merkkejä, joiden painepesurit ovat tunnetusti laadukkaita. Merkin sijaan kannattaa kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota pesurin ominaisuuksiin ja sen käyttötarkoitukseen. Tunnetun merkin valitsemisella on kuitenkin etunsa, sillä varaosat ja huoltopalvelut ovat paremmin saatavilla.

Suuttimet ja muut lisäosat käyttötarkoituksen mukaan  

Painepesuriin sisältyy yleensä paineletku, urosliitin tulovesiletkulle, kahva sekä suihkuputki, säädettävä sumutussuuttin ja pyörivä "piiskaava" suutin. Esimerkiksi Husqvarnan malleista löytyy vakiona myös vaahdotussuutin ja letkukela, myös pienemmistä malleista. Perussuutinten lisäksi painepesureihin on saatavilla lisäosia, jotka paitsi helpottavat työskentelyä myös pitävät huolta pesukohteen pinnoista.

  • Terassipesurilla saa tasaisen jäljen pesupintaan. Suuttimen avulla voi pestä myös puuterassin ilman pelkoa ”tikkuuntumisesta”.
  • Vaahdotussuutin vähentää pesuaineen menekkiä jopa 30%. Vaahdotussuuttimella saa erittäin kiiltävän pinnan autoon, sillä suuttimen autonpesuaineet muodostavat tehokkaan vaahtopeitteen pinnalle. 
  • Pyörivä harja, jonka sisäänrakennetussa pesuainesäiliössä on annostelua helpottava säätöjärjestelmä.
  • Vino ruiskuvarsi helpottaa esimerkiksi ajoneuvojen alustan tai rännien puhdistuksessa.
  • Vedenimusuuttimella voi muuntaa painepesurin pumpuksi. Suuttimen avulla voi imeä suurenkin määrän vettä pois paikoista, joista se ei pääse valumaan. Kätevä suutin esimerkiksi pihalampien tyhjennyksessä.
  • Turbosuuttimella saadaan pyörivä ja terävä suihku, jolla saadaan tehokkaasti irti pinttynyt lika ja jopa ruostetta on mahdollista irrottaa pinnasta. Painepesurin läpivirtaus ja käytettävä työpaine määrittelevät oikean koon turbosuuttimelle.
  • Esisuodatin on hyödyllinen lisäosa, jolla pienennetään huomattavasti riskiä lian ja roskien kulkeutumisesta pumppuun. Lika ja roskat voivat rikkoa pumpun ja pesureihin sisältyvä suodatin ei riitä, mikäli vesi otetaan muualta kuin vesijohtoverkosta.
  • Imuletku on kätevä lisäosa, kun on tarkoitus ottaa pesuvesi muualta kuin vesijohtoverkosta. Imuletkulla voidaan imeä painepesurin käyttövesi esimerkiksi kaivosta, järvestä tai erillisestä säiliöstä. 

Valitse pesuaine oikein   

Painepesureissa on aina suositeltavaa käyttää niihin tarkoitettua pesuainetta. Varta vasten pesureille tarkoitetut aineet eivät tuki tai vahingoita muuten laitetta. Painepesuria voi toki hyödyntää myös esimerkiksi mäntysuovan levittämiseen vaahdotussuuttimella.

Myös pesuaineita on saatavilla eri käyttötarkoituksiin, parhaan pesutuloksen saavuttamiseksi ja käyttökohteen pintojen suojelemiseksi kannattaakin valita tarkoitukseen sopiva pesuaine. Pesuaineita on saatavilla yleiskäyttöön sekä erityyppisille pinnoille, esimerkiksi tekstiilien tai autojen pesuun.

Kun käytät pesuaineita kannattaa varmistaa, että käytössä on takaiskuventtiili. Takaiskuventtiili estää vettä virtaamasta painepesurista takaisin juomaveteen.

Painepesurin säilytys ja huolto

Pesuri kannattaa säilyttää lämpimässä, sillä pesurin pumpun sisään jää aina hieman kosteutta, joka jäätyy pienelläkin pakkasella. Jäätymisen seurauksena voi tulla vuotoja. Pesurin jäätyminen onkin yksi yleisimmistä huoltoa vaativista toimenpiteistä.

Painepesurin suodattimien puhdistaminen onnistuu helposti ja suodattimet onkin syytä puhdistaa säännöllisesti. Muutoin painepesurin huoltamiseen kannattaa hyödyntää ammattilaisia. Huoltoon pesuri kannattaa toimittaa aina, kun siinä havaitsee vikaa.

Painepesuri on helppo ottaa käyttöön  

Painepesuri on käyttövalmis, kun siihen on liitetty tulovesi. Pesurin mukana tulee urosliitin
sopii kaikkiin yleisiin puutarhaletkun naaraspikaliittimiin. Riittävän vedenvirtauksen pesuriin saa, kun liitettävä vesiletku on vähintään 16 mm paksu.

Tutustu LTV:n painepesureihin