Pidä piha kunnossa kastelujärjestelmän avulla

Kastelujärjestelmä säästää paljon aikaa ja vaivaa

Mitä isompi piha, sitä enemmän hyötyä kokonaisvaltaisesta kastelujärjestelmästä on. Kastelujärjestelmä helpottaa puutarhanhoitoa tekemällä pihan kastelusta vaivattomampaa ja nopeampaa. Puutarhan kastelujärjestelmän kiistaton etu on mahdollisuus kastelun automatisointiin, jolloin piha pysyy kunnossa myös kotiväen poissa ollessa.

Sisältö:
Kastelujärjestelmän hyödyt
Mitä puutarhan kastelujärjestelmä sisältää?
Miksi valita Gardena-kastelujärjestelmä?

Kastelujärjestelmän hyödyt

Puutarhan kastelujärjestelmä pitää nurmikot vihreinä ja kukat kukoistavana kuivinakin kesinä. Nurmikko on todella herkkä kuivumiselle ja alkaa kellastua jo menetettyään kymmenesosan tavanomaisesta vesimäärästään. Myös kasvimaat tarvitsevat kesän aikana paljon vettä – jopa 200 litraa neliötä kohden. Nykyiset älykkäät kastelujärjestelmät ovat helppoja ja huolettomia käyttää, mikä säästää kotipuutarhurin resursseja. Perinteisesti kastelujärjestelmät mielletään lähinnä ammattikäyttöön sopiviksi, mutta niistä on todellista apua myös kotipihan hoidossa, eivätkä ne usein ole niin kalliitakaan kuin ajatellaan.

Automatiikan avulla voidaan kastella nurmikot, pensaat, kasvihuoneet ja ruukkukasvit tarpeen mukaan. Vesitietokone annostelee kasteluvettä sään mukaisesti. Sadeanturi varmistaa, että kuivina päivinä kasvit saavat lisävettä, ja jos myös kosteusanturi on asennettu, kastelua ei aloiteta, jos maaperä on kuivasta kelistä huolimatta valmiiksi riittävän kostea. Automatiikan avulla kasvit pysyvät virkeinä, eikä vettäkään mene hukkaan.

Mitä puutarhan kastelujärjestelmä sisältää?

Kastelujärjestelmiä on monenlaisia ja itselle sopiva ratkaisu kannattaa suunnitella pihan koon ja sen muotojen sekä kasvien vedentarpeen mukaan. Laajimmat kastelujärjestelmät sisältävät kaiken, mitä puutarhan kasteluun tarvitaan. Puutarhan kastelujärjestelmään tarvitaan ainakin letkuja, liittimiä, vedenlähde sekä mahdollisesti ajastin tai kasteluohjain. Kastelujärjestelmään voi kuulua mm. seuraavia osia:

 1. Sadetin
 2. Kasteluletku
 3. Letkuvaunu
 4. Letkukela ja -liittimet
 5. Ruisku- tai suihkupistooli
 6. Kasteluohjain
 7. Kastelupumppu

Sadettimet

Sadettimet erotellaan niiden toimintaperiaatteen ja kantaman mukaan. Sadettimet kastelevat tasaisesti laajojakin alueita ja säästävät huomattavasti pihanhoitajan aikaa. Erikokoiset ja -muotoiset puutarhat hyötyvät erityyppisistä sadettimista. Sadettimia on kahdenlaisia:

 1. Ympyräsadettimet
 2. Keinusadettimet

Ympyräsadetin on monelle tutuin kastelija ja siitä puhutaan usein myös sprinklerinä. Ympyräsadettimet kastelevat nimensä mukaisesti pyöreältä alalta, mutta nykysadettimien kantamaa on usein mahdollista säätää myös tietylle sektorille (sektorisadetin) ja eri etäisyyksille. Usein ympyräsadetin sopii hyvin pienelle piha-alalle, mutta isommallekin piha-alalle on saatavissa pidemmän kantaman omaavia sadettimia. Varsinaiset laajan kantaman sadettimet on suunniteltu erittäin suurille piha-alueille ja useimmiten niitä käytetäänkin viheriöiden ja peltoalueiden mittakaavassa, eikä niinkään tavallisilla kotipihoilla.

Keinusadettimet soveltuvat parhaiten kulmikkaiden piha-alueiden kasteluun. Keinusadetin suihkuttaa vettä ympyräsadettimen pyörivästä liikkeestä poiketen edestakaisin keinuvalla liikkeellä. Vesi virtaa ulos rei’itetystä suihkuputkesta.

Kasteluletkut

Sopiva letkun paksuus valitaan pihan koon mukaan: isompi piha tarvitsee paksumman letkun, koska siinä on suurempi paine ja pidempi kantama, kun taas pienemmällä pihalla pärjätään ohuemmalla letkulla ja pienemmällä paineella. Pehmeät, joustavat ja kevyet letkut ovat mukavampia käyttää kuin kovat kierteelle menevät letkut. Ei kannata myöskään hankkia turhan pitkää letkua, sillä se on raskas käsitellä. Erikseen voidaan tarvita myös tihkuletkua, josta vesi tihkuu letkun huokoisen materiaalin läpi tasaisesti koko pituudelta tehden siitä kätevän apuvälineen kukkapenkkien ja kasvimaiden tasaiseen kasteluun.

Letkukelat ja -liittimet

Letkukelassa yhdistyvät seinään kiinnitettävä letkuteline ja mahdollisuus kelata letku rullalle joko vivusta veivaten tai automaattisen kelauksen avulla. Letkutelineitä on saatavissa myös kannettavia malleja ja vaunuja, joita pystyy kuljettamaan mukana puutarhassa.

Liittimiä tarvitaan monenlaisia – niiden avulla letkuihin ja putkiin kiinnitetään eri kastelulaitteet ja niiden kautta kastelujärjestelmä rakentuu. Yleensä tarvitaan ainakin hanaliitin, pikaliitin ja sulkuliitin letkun kytkemiseksi vesihanaan sekä kastelupistooliin liittämistä varten. Lisäksi tarvitaan kaksoisliittimiä, korjausliittimiä ja y-liittimiä letkujen yhdistämiseen ja haaroittamiseen eri kastelulaitteiden välillä.

Ruisku- ja kastelupistoolit

Letkuihin on saatavilla monenlaisia suorasuihku- ja monitoimisuihkupistooleja. Monikäyttöisessä suihkupistoolissa voi olla mukana esimerkiksi suora-, kartio- ja viuhkasuihku sekä sumu- ja sihtisuihku. Sihtisuihku sopii kukkien kasteluun, sumusuihku kasvihuonekasveille ja suorasuihku pensaiden kasteluun. Ruiskupistooli sopii myös hyvin sumukasteluun. Sitä voi käyttää myös erilaisiin puhdistustöihin. Suihkuvarren avulla saadaan lisäpituutta kasteluun. Varsi on kätevä esimerkiksi amppelikukkien ja muiden korkeammalla roikkuvien kasvien kastelussa.

Kasteluohjaimet

Kasteluohjaimien avulla voidaan automatisoida kastelutoimintoja ajastimien ja ohjelmointien avulla, minkä vuoksi kasteluohjaimesta käytetäänkin myös nimitystä kasteluautomaatti. Kasteluohjaimia löytyy sekä maan päälle että alle asennettavina versioina ja niillä voidaan ohjata yhtä tai useampaa kastelulaitetta. Kehittyneemmissä laitteissa voidaan määritellä eri alueille erilaisia kastelutarpeita ja aikataulujakin voi ohjaimiin luoda useampia. Sinun tarvitsee vain kerran kertoa kasteluautomaatille, miten paljon kastella ja miten usein kastella kutakin aluetta, ja jatkossa automaattinen kastelu tapahtuu asettamiesi ohjeiden mukaisesti.

Kastelupumput

Puutarhapumppu on kätevä apu niin puutarhan kastelussa, tyhjennyshommissa kuin vedensiirrossakin. Pumppuja löytyy monenlaisia eri tarkoituksiin, sillä pihan kasteluun tarvittava vesi voidaan pumpata monista lähteistä. Kaivosta, sadevesisäiliöstä tai järvestä suoritettavaan vedennostoon on saatavissa omanlaisiaan pumppuja, joista osa asennetaan suoraan veteen ja osa vedenlähteen läheisyyteen. Asennus voi olla kiinteä tai liikuteltava. Kastelupumppujen avulla saadaan luonnon vesivarannot hyötykäyttöön ilman raskasta vedenkantoa ja samalla vesijohtoveden käytön tarve vähenee.

Miksi valita Gardena-kastelujärjestelmä?

Kastelujärjestelmän valinnassa kannattaa panostaa laatuun, sillä laitteita on tarkoitus käyttää useita vuosia ja laadukkaat materiaalit kestävät halvempiin verrattuna huomattavasti pidempään. Gardena-kastelujärjestelmä on valmistettu kestävistä materiaaleista ja kaikki osat sopivat saumattomasti yhteen, jolloin käyttömukavuus saadaan maksimoitua. Tuotteissa on panostettu myös monikäyttöisyyteen ja ergonomiseen muotoiluun. Lisäominaisuutena tuotteista löytyy jäätymisen kestävyys, mikä on pohjoisissa olosuhteissa eduksi. Gardena tekee viherpeukalon elämän helpoksi sujuvoittamalla sekä pihakokonaisuuksien suunnittelua että niiden ylläpitoa.

Gardena-mallisto on laaja ja monipuolinen, mikä tekee mahdolliseksi kaikenkokoisten ja -muotoisten pihojen kastelujärjestelmien kasaamisen. Kastelujärjestelmän lisäksi Gardenalta löytyy myös vesikäyttöinen GARDENA Cleansystem -puhdistusjärjestelmä, josta löytyy apuvälineitä mm. auton ja terassien pesuun, sekä laaja valikoima työvälineitä nurmikon-, puiden ja pensaiden hoitoon sekä maanmuokkaukseen.

Gardenan vahvuuksia ovat:

 • ratkaisujen kokonaisvaltaisuus ja monipuolisuus
 • osien ja laitteiden saumaton yhteensopivuus
 • korkea laatu ja älykkäät ratkaisut
 • käyttömukavuus ja huolettomuus

Gardena myGarden

Gardena myGarden on maksuton puutarhan suunnitteluohjelma, joka tekee pihasuunnittelun helpoksi. Ohjelmasta löytyy oma osionsa myös sadetinjärjestelmän suunnitteluun, mikä tekee kastelujärjestelmän valinnastakin vaivattomampaa. Ohjelma toimii suoraan verkkoselaimella ja pihasuunnittelun voi aloittaa joko valmiita malleja hyödyntäen tai alusta asti oman pihan mittoja ja muotoa mukaillen. Ohjelma tarjoaa valmiita elementtejä, joita voi mallipohjissakin lisätä, poistaa ja muokata. Voit esimerkiksi kokeilla, miltä koristelampi tai pensasaita näyttäisi, ja valita leikkimökin tai kasvimaan paikan. Ohjelman visuaalisuus tekee pihakokonaisuuden suunnittelun helpommaksi ja metrimitat auttavat mittasuhteiden hahmottamisessa.

Sadetinjärjestelmän voi lisätä suunnitelmaan joko manuaalisesti lisäten yksitellen sadettimia tai oletuasetuksia hyödyntäen, jolloin ohjelma näyttää suoraan optimaaliset paikat sadettimille perustuen kasteltavan alan kokoon ja muotoon. Voit asettaa vesiliitännän suunnitelmassa todelliselle paikalleen, jolloin ohjelma sijoittaa tarvittavat runkoputket paikalleen, lähtien vesiliitännästä ja kulkien suorinta reittiä valittuihin sadettimiin. Voit myös tehdä valintoja kastelujärjestelmän ohjaukseen liittyen ja lopuksi pääset lataamaan suunnitelman sekä listan sen toteuttamiseen tarvittavista Gardena-osista omalle tietokoneellesi. Mukana tulee myös vinkkejä Gardena-sadetinjärjestelmän asennukseen! Ostoslistan kanssa on helppo lähteä kauppaan keräämään tarvittavat osat ja aikaa säästyy huomattavasti jo pihanrakennusvaiheessa.

Gardena smart system

Gardena smart system on sovelluspohjainen puutarhatöiden automatisoinnin työkalu, jonka avulla voit ohjata mm. kastelujärjestelmän ja robottiruohonleikkurin toimintaa. Kosteutta ja lämpötilaa mittaavien sensoreiden avulla voidaan automatisoida kastelua ja säästää vettä. Lisäosien avulla voidaan ohjata myös esimerkiksi pihavalaistuksen toimintaa. Sovelluksen kautta voit aikatauluttaa automaattista pihanhoitoa mistä tahansa etäyhteyden avulla! Gardena smart system tarjoaa älykästä automatisointia, jonka myötä et ole enää pelkästään perinteisten ohjauspaneelien varassa.